Rookmelders redden letterlijk levens. Ze zijn niet meer weg te denken in je woning of bedrijfsruimte. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Daarom is het cruciaal om de juiste rookmelderset te gebruiken en te weten waar en hoe je deze moet plaatsen.
Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Maar welke rookmelder is nu geschikt voor jouw woonst of kantoor en hoeveel heb je er nodig om wettelijk in orde te zijn? Skard maakt je wegwijs.
“Alles draadloos, mooie vormgeving apparaten. Goede uitleg gekregen. Ik ben een tevreden klant!”
Rookmelders bieden een eenvoudige en effectieve bescherming tegen brandgevaar. Wist je dat rookmelders sinds 1 januari 2020 wettelijk verplicht zijn in elke woning? Op elke verdieping moet minimaal één rookdetector worden geïnstalleerd. Maar voor optimale veiligheid is het verstandig om rookmelders in meerdere ruimtes te plaatsen. Wil je rookmelders kopen? Skard maakt je wegwijs.
Let wel: in de keuken en in de garage plaats je mogelijks niet altijd een rookmelder. Door de kookdampen die opstijgen in de keuken en eventuele uitlaatgassen in de garage, zouden de rookmelders te vaak onnodige meldingen geven. Wil je toch aan brandpreventie doen in die twee ruimtes? Dan hang je beter een hittemelder. Die registreert alleen de hitte door vuur en is dus geschikter dan een gewone rookmelder.
Gelukkig zijn er 101 toestellen op de markt. Maar hoe weet je nu welk model het meest geschikt is voor jouw huis, appartement of kantoor? Een branddetectiesysteem dat ontwikkeld is door experts, is altijd de veiligste keuze. Kies je voor een verdeler van rookmelders met jarenlange expertise in het vak, dan ben je er zeker van dat de toestellen geschikt zijn voor jouw woon- of werkplek.
Er zijn veel soorten rookmelders en rookmeldersets op de markt, maar welke rookmelder of set past het beste bij jouw woning of kantoor? Bij SKARD helpen we je graag met het maken van de juiste keuze. Of je nu op zoek bent naar een slimme rookmelder die via wifi verbonden is, een koppelbare rookmelder voor extra veiligheid of een betrouwbare AJAX rookmelder, wij hebben wat je zoekt.
Bij SKARD raden we aan om te kiezen voor rookmelders met een langere batterijduur. Zo ben je langer gerust en hoef je dus niet te vaak de batterijen te vervangen. Je hebt ook de keuze tussen draadloze koppelbare en niet-koppelbare rookmelders. Het voordeel van koppelbare rookmelders is hun onderlinge connectiviteit, waardoor je meteen in de hele woning een rookmelding krijgt. Vangt de rookmelder ’s nachts rook op in de woonruimte? Dan geeft hij dat signaal meteen door aan alle rookmelders in huis. Zo word jij meteen gewekt door de rookmelder in je slaapkamer en win je kostbare tijd om jezelf en je dierbaren in veiligheid te brengen.
Ook de niet-koppelbare rookmelders vormen uiteraard een effectieve oplossing in de strijd tegen brand en rookontwikkeling. Dit type rookmelders communiceert dan wel niet met de andere aanwezige rookmelders, maar is evengoed een belangrijk hulpmiddel om brand te vermijden. Denk er ook aan om al je rookmelders na tien jaar sowieso te vervangen. Na die termijn is de betrouwbaarheid van de toestellen niet meer gegarandeerd en doe je er dus goed aan om voor nieuwe rookmelders te gaan.
Ben jij op zoek naar een rookmelder die optimale veiligheid en bescherming garandeert? Vraag dan een offerte aan bij SKARD. Onze branddetectiesystemen zijn op maat ontwikkeld voor particulieren en kleine bedrijven en voldoen dus ook aan alle voorwaarden. Bovendien komt een expert ze voor jou installeren, zodat je je ook daar geen zorgen over hoeft te maken.
Wil je meer weten over rookmelders en welke de meest geschikte zijn voor jouw woning of bedrijfsgebouw?
Rookmelders zijn verplicht omdat ze levens redden. Ze waarschuwen je bij brand, waardoor je kostbare tijd wint om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen. Sinds 1 januari 2020 is het verplicht om op elke verdieping van je woning minimaal één rookmelder te installeren.
Rookmelders moeten aan het plafond worden geplaatst in elke gang, slaapkamer en op elke verdieping van je huis. Vermijd het plaatsen van rookmelders in de keuken of garage om valse alarmen door kookdampen of uitlaatgassen te voorkomen.
Een slimme rookmelder is verbonden met je wifi-netwerk en stuurt meldingen direct naar je smartphone. Dit betekent dat je ook gewaarschuwd wordt als je niet thuis bent, wat extra gemoedsrust geeft.
Koppelbare rookmelders staan in verbinding met elkaar. Als één melder rook detecteert, gaan alle melders in huis af. Niet-koppelbare rookmelders werken individueel en geven alleen een alarm op de locatie waar rook wordt gedetecteerd.
Dit hangt af van het type rookmelder. Rookmelders met een standaard batterij moeten meestal jaarlijks worden gecontroleerd en vervangen. Modellen met een ingebouwde, niet-vervangbare batterij gaan vaak tot 10 jaar mee.
Voor een optimale brandveiligheid raden we aan om in elke gang, slaapkamer en op elke verdieping van je woning een rookmelder te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je overal in huis tijdig wordt gewaarschuwd bij brand.
Een draadloze rookmelderset biedt het voordeel van gemakkelijke installatie zonder gedoe met bekabeling. Daarnaast kunnen de melders vaak met elkaar worden gekoppeld, wat zorgt voor een betere dekking en veiligheid in je woning.
Test je rookmelder regelmatig door de testknop in te drukken. Een goed functionerende rookmelder zal een luid alarm geven. Vervang rookmelders die ouder zijn dan 10 jaar om zeker te zijn van een betrouwbare werking.