Ajax beveiligingssysteem op Android: pushmeldingen, alarmen voor inbraak en brand, en apparaatbediening voor optimale controle
De radiocommunicatie wordt beschouwd als de belangrijkste kwetsbaarheid van draadloze beveiligingssystemen. Jamming kan vermoedelijk gemakkelijk worden veroorzaakt met behulp van apparatuur die gekocht kan worden ‘op elke hoek van de straat’. Zonder radiocommunicatie kan het alarmsysteem indringers niet tegenhouden. Het gevolg is dan dat uw woning of bedrijf weerloos wordt.
Dit artikel verjaagt de mythes over jammers, vertelt over hun werkelijke mogelijkheden en hoe Ajax tegenmaatregelen uitvoert voor dit soort sabotage.
Jamming staat voor het onwettig creëren van interferentie of storingen binnen radiokanalen. Het wordt gebruikt om de communicatie van alarmen binnen draadloze beveiligingssystemen te voorkomen. Apparaten voor jamming worden storingsgeneratoren of signaalonderdrukkers genoemd en ze staan algemeen bekend als stoorzenders of jammers.
Storingsgeneratoren werken binnen een bepaalde straal op de frequentie van het apparaat waarvan de werking moet worden verstoord. Als de frequenties van het apparaat en de stoorzender of jammer niet overeenkomen, heeft de storing geen invloed op de werking van het apparaat.
Jamming kan zowel op individuele detectoren als op het beveiligingssysteem als geheel gericht zijn.
Een storingsgenerator kan een bepaalde band ‘jammen’ of een breedbandige sabotage van verschillende communicatietechnologieën van beveiligingssystemen tegelijk uitvoeren.
Zo gebruikt Ajax bijvoorbeeld 5 frequentiebanden voor de communicatie:
Voorbeelden van storingsgeneratoren met breedband die meerdere netwerken tegelijk kunnen jammen (bijvoorbeeld wifi en gsm) zijn:
De Ajax hub maakt gebruik van gsm- en ethernet-signalen voor de verbinding met de Ajax Cloud-service en voor de overdracht van alarmen naar de gebruiker en het beveiligingsbedrijf. Hub 2 Plus is uniek als besturingspaneel van een beveiligingssysteem omdat het gebruikmaakt van vier geautoriseerde communicatiekanalen tegelijkertijd: Wifi, ethernet en twee 2G/3G/LTE-simkaartsleuven. Hub gebruikt de Jeweller-radiotechnologie voor de communicatie met de beveiligingssystemen.
Jamming van het gsm-kanaal kan alleen succesvol zijn als de signaalsterkte van het gsm-signaal zwak is. Een sterk signaal jammen is bijna onmogelijk door het hoge vermogen van de zendmast van een mobiele operator.
Wanneer de communicatie via het gsm-kanaal wegvalt, wordt ‘1’ toegevoegd aan de foutteller (rode badge) op het icoontje van de hub in de Ajax-app.
Ondertussen blijft de hub goed functioneren via ethernet. Als andere communicatiekanalen niet beschikbaar zijn of worden verbroken, verliest de hub zijn verbinding met de server en wordt er een alarm verstuurd naar de gebruikers van het beveiligingssysteem en het beveiligingsbedrijf. Ondertussen gaat het systeem door met het offline loggen van de alarmen van de detectoren en het versturen van de bijbehorende waarschuwingen met behulp van sirenes.
Zodra de verbinding is hersteld, worden alle alarmen naar de applicatie en het beveiligingsbedrijf gestuurd.
De hub en de daarop aangesloten apparaten meten voortdurend het ruisniveau van het radiokanaal op de Jeweller-frequenties.
Het Ajax-beveiligingssysteem detecteert jamming als het vermogen van het ruisniveau hoger is dan -70 dBm gedurende 30 seconden. Daarna stuurt de hub automatisch een jamming-melding naar alle gebruikers en het beveiligingsbedrijf. Om te voorkomen dat de verbinding wegvalt, schakelt de hub over op een frequentie met minder ruishinder.
Als de hub ondertussen de communicatie met de detector of het apparaat verliest, stuurt hij de overeenkomstige meldingen naar de gebruikers van het beveiligingssysteem en het beveiligingsbedrijf.
Bij een jamming van het wifi-signaal blijft de Hub Plus goed werken via ethernet en de simkaart als deze communicatiekanalen worden gebruikt. Wanneer de wifi-verbinding wegvalt, wordt ‘1’ toegevoegd aan de foutteller (rode badge) op het icoontje van de hub in de Ajax-app.
Als andere communicatiekanalen niet beschikbaar zijn of worden verbroken, verliest de hub de communicatie met de server en wordt er een alarm verstuurd naar de gebruikers van het beveiligingssysteem en het beveiligingsbedrijf. Ondertussen gaat het systeem door met het offline loggen van de alarmen van de detectoren en het versturen van de bijbehorende waarschuwingen met behulp van –sirenes.
Storingsgeneratoren die 2G/3G/LTE-, wifi en Jeweller-banden tegelijkertijd kunnen jammen over een groot gebied (rekening houdend met de muren, plafonds en objecten die signalen binnen het gebouw reflecteren) zijn over het algemeen dure apparaten die commercieel niet verkrijgbaar zijn.
Als de overvallers echter over een breedbandstoringsgenerator beschikken, zal het Ajax-beveiligingssysteem een hoog ruisniveau op de Jeweller-frequenties detecteren en de juiste waarschuwingen naar de gebruikers en het beveiligingsbedrijf sturen via ethernet (indien aangesloten). In de Ajax-apps kunt u zien of de verbindingen via wifi en 2G/3G/LTE-netwerken inactief zijn. Als de ethernetverbinding afwezig is, verliest de hub de communicatie met de server. De server zal het probleem melden door een waarschuwing te sturen naar de gebruikers van het beveiligingssysteem en het beveiligingsbedrijf.
1. Installeer de hub op een plaats die verborgen is voor derden, weg van deuren en ramen. Denk er tijdens de installatie aan dat de locatie van de hub een stabiele signaalsterkte voor alle Ajax-apparaten moet garanderen.
2. Gebruik alle beschikbare communicatiekanalen.
Als u een Hub heeft: een simkaart en ethernet
Als u een Hub 2 heeft: twee simkaarten van verschillende providers en ethernet. Als ethernet uitvalt, schakelt de hub over op de simkaart. Als de gegevens niet via het mobiele internet worden doorgegeven, schakelt de hub de tweede simkaart in. Het duurt maximaal 4 minuten om van simkaart te wisselen, terwijl de norm voor beveiligingssystemen 17 minuten is.
Het gebruik van twee simkaarten biedt geen bescherming tegen jamming van mobiele telefoonkanalen (aangezien beide simkaarten dezelfde frequenties gebruiken), maar het helpt wel wanneer één van de simkaarten om welke reden dan ook niet meer reageert. Bijvoorbeeld als gevolg van een storing bij de mobiele provider.
Als u een Hub Plus of Hub 2 Plus heeft: twee simkaarten van verschillende operators die 3G (LTE voor Hub 2 Plus), ethernet en wifi van verschillende toegangspunten ondersteunen met behulp van internet van verschillende providers.
Als de wifi- en ethernet-verbindingen wegvallen, schakelt de Hub Plus/Hub 2 Plus over op een simkaart en maakt hij gebruik van het 3G-netwerk (of LTE voor Hub 2 Plus). Als de gegevens niet via het 3G/LTE-internet worden verzonden, schakelt de Hub binnen enkele seconden over naar 2G. Als het probleem niet opgelost raakt, gebruikt de hub de tweede simkaart volgens dezelfde logica: 3G/LTE als hoofdnetwerk en 2G als reservenetwerk. Bovendien duurt het maar maximaal 4 minuten om van simkaart te wisselen, terwijl 17 minuten de standaard is voor beveiligingssystemen.
Het gebruik van twee simkaarten biedt geen bescherming tegen jamming van gsm-signalen (aangezien beide simkaarten dezelfde frequenties gebruiken), maar het helpt wel als een van de simkaarten om welke reden dan ook niet meer reageert. Bijvoorbeeld door een storing bij de mobiele operator.
Thuis wil jij je altijd veilig voelen. Daarom is het belangrijk dat je woning maximaal beveiligd is, zodat ongewenst bezoek bij jou geen kans krijgt. Ga dan ook voor maximale veiligheid bij je thuis met de Safety Checklist van Skard!