Alarmsystemen
8/10/24

Checklist: Hoe kies je de juiste beveiligingscamera?

Beveiligingscamera’s worden steeds groter, compacter en ingenieuzer. De keuze voor een nieuwe beveiligingscamera gaat...

Checklist: Hoe kies je de juiste beveiligingscamera?

Beveiligingscamera’s worden steeds groter, compacter en ingenieuzer. De keuze voor een nieuwe beveiligingscamera gaat dan ook niet over één nacht ijs. Hoe kies je de juiste beveiligingscamera? 5 tips.

Om het juiste systeem te kiezen is het belangrijk dat de eisen voor de bewakingscamera’s helder zijn. Voorbeelden zijn dan het toepassingsgebied, kwaliteitseisen van het videomateriaal en de beschikbare financiële en technische bronnen. Welk systeem past beter, een analoog of digitaal systeem?

1. Toepassing

Hoge resolutie: Als het videobeveiligingssysteem details in een hoge resolutie moet weergeven, zijn IP-megapixelsystemen de juiste keuze. In de analoge techniek heeft een livebeeld niet meer dan 0,4 megapixels en opgenomen beeld doorgaans slechts 0,1 megapixel. IP-megapixelsystemen met bijvoorbeeld 3,1 megapixel registreert veel details. Analoge camera’s met een hoge resolutie (4 CIF) kunnen meer details registreren, maar hebben wel problemen met de weergave van bewegende beelden.

Extreme temperatuur: Als buitencamera’s onder extreme temperaturen moeten registreren, is het belangrijk om daarbij stil te staan. Modellen die geen bewegende delen hebben en geen extra koeling of verwarming vereisen, zijn relatief voordelig omdat ze geen onderhoud vragen.

Akoestische bewaking: Een analoge camera kan alleen aan audiobewaking doen wanneer er aparte audiokabels beschikbaar zijn. Een digitaal systeem met geïntegreerde audio synchroniseert audio met de videodata.

2. Aanwezige structuren

Veel bedrijven hebben al een IP-netwerk. Meestal is een IP-beveiligingssysteem relatief makkelijk en goedkoop om aan te schaffen. Analoge systemen brengen de video’s over via coaxkabels. Daarbij moet er voor een analoog systeem aparte stroomvoorziening worden geïnstalleerd. IP-camera’s maken vaak gebruik van de Power of Ethernet-standaard conform IEEE 802.3.af.

3. Beelduitsnede

Megapixelsystemen hebben minder camera’s nodig om de gewenste zones te registreren. Dit komt doordat zij een hoge resolutie hebben in vergelijking tot analoge of reguliere IP-systemen. De hemisferische lenstechnologie maakt zelfs panorama- of 360-graden-weergave mogelijk. Hierdoor kan een ruimte met enkele camera’s worden beveiligd.

4. Beveiliging

Bij analoge camera’s worden de videosignalen zonder authenticatie of codering via de coaxkabel verzonden. Daardoor kunnen de signalen eenvoudig worden omgeleid of vervangen. Bij netwerkcamera’s worden de videobeelden gecodeerd overgedragen. Dit garandeert dat gegevens niet door onbevoegden opgeroepen of zelfs vervangen en gemanipuleerd kunnen worden.

5. Kosten

Als er reeds een IP-infrastructuur aanwezig is, zijn netwerkvideosystemen over het algemeen prijsvriendelijker dan de aanschaf van een analoog systeem. Onderhoud van het systeem is ook zelden nodig, ook wat dat betreft wordt tijd en vooral geld bespaard. Dit geldt echter alleen indien het beschikbare netwerk geen last heeft van storingen of zelfs uitvalt als gevolg van de netwerkbelasting van de videodata. Maar als er nieuwe kabels moeten worden aangelegd, geldt de bewering ‘eenvoudiger en prijsvriendelijker’ niet meer.

Meer informatie over alarmsystemen voor thuis

Is uw huis goed beveiligd? Doe zelf de test!

Thuis wil jij je altijd veilig voelen. Daarom is het belangrijk dat je woning maximaal beveiligd is, zodat ongewenst bezoek bij jou geen kans krijgt. Ga dan ook voor maximale veiligheid bij je thuis met de Safety Checklist van Skard!

Niet gevonden wat je zocht?